Vell marí

El vell marí és un tipus de foca, única en el Mar Mediterrani. L'any 2016, es varen registrar menys de 700 espècies.

Aquest animal pot viure fins als 45 anys però, l'esperança de vida d'aquest és entre 20 i 25 anys. Mesura uns 2,4m de llarg i pot pesen entre 240 i 400kg.
Les cries de vell marí tenen una retxa de color blanc a la part abdominal. Aquesta retxa de color s'utilitza per diferenciar els dos sexes. Els mascles la tenen en forma de papallona i les femelles tenen la retxa de forma rectangular. Després d'unes 6 setmanes, aquesta retxa és reemplaçada per pèl obscur.
Femelles utilitzen coves marines sense accés de l'ésser humà per parir. Fins al segle XVIII utilitzaven platges però amb l'amenaça dels humans, varen haver de canviar de lloc.

Els vells marins han hagut d'adaptar el seu hàbitat. Fins a principis de segle XX, utilitzaven platges obertes per quasi tot. Amb l'increment del turisme, població, diferents estructures, etc. Han hagut de canviar d'habitat per poder sobreviure. El seu hàbitat actual ara ha passat a ser coves marines generalment sense accés de l'ésser humà.
El vell marí habitava per tot el mediterrani, el Mar Negre, fins i tot algunes costes de l'atlàntic però, l'increment de la població, l'increment de pol·lució, la captura dels vells marins per part del pescador perquè "molestaven", ha fet l'espècie hi hagi reduït fins al Mar Mediterrani, on només hi ha uns 700 exemplars.

Classificació científica

Regne: Animalia
Fílum: Chordata                                                      
Estat de conservació
Classe: Mammalia
Ordre: Carnívora
Subordre: Pinnipedia
Família: Phocidae
Gènere: Monachus
Espècie: M.Monachus



Aquí us deixam un vídeo informatiu sobre un projecte col·laboratiu entre el Zoològic de Madrid i la Fundació de Parcs Units. Aquest projecte té com a finalitat intentar millorar la conservació d'aquest animal i augmentar el nombre d'exemplars.


Vell marí




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Dinàmica Marina del Mediterrani: Què són les corrents? Perquè són importants aquestes?

Endemismes del mar Mediterrani