La Dinàmica Marina del Mediterrani: Què són les corrents? Perquè són importants aquestes?

Començam pel principi (com tot), que són les corrents marines?

És simple, una "corrent marina" o corrent oceànica "és un moviment superficial de les aigües dels oceans i en menor grau, dels mars més grans. Aquestes corrents tenen moltes de causes, principalment, el moviment de rotació terrestre i pels vents constants, temperatures o vents planetaris, així com la configuració de les costes i la ubicació dels continents.


Corrents marines i oceàniques del Mon
Blaves(Fredes) i Vermelles (calentes)

Encara que hem dit que les corrents s'originen per vents, això és incorrecte, encara que la direcció i trajectòria del vent coincideix amb les corrents marines, això es deu que les corrents i els vents responen als moviments de translació i majoritàriament, als moviments de rotació del planeta. Així que es pot dir, que les corrents s'originen, bàsicament, dels moviments de La Terra.





Tot això és originat, gràcies, a l'Efecte Coriolis, que és una conseqüència del moviment de rotació de La Terra que afecta a tots els cossos que es mouen en la superfície de la Terra. NO és una força, és una conseqüència.
Explicació de l'Efecte Coriolis
La calor també és un factor important en la dinàmica marina, ja que, la calor fa que l'aigua més calenta tingui menys densitat (això ho experimentam per exemple a les piscines on l'aigua de més profunditat està més freda que a la superfície), però a l'estar a la superfície el sol fa que s'evapori i quan s'evapora, fa que la resta de l'aigua es refredi. Però quan arriba a 4 graus centígrads té la seva màxima densitat per el que a partir de certa profunditat només pugui estar a 4 graus centígrads. Aquest fet condiciona molt les corrents càlides. La salinitat també és un factor important.

Gràcies a les corrents, hi ha una cosa molt important, la Cinta transportadora d'oxigen, aquesta també és anomenada circulació termohalina (també hi esta la termoclina), termo degut a calor i halina a causa de la sal que són els dos factors que determinen la densitat de l'aigua. Aquest cicle és important, ja que, gràcies a aquest flux de corrents, pel fet que l'aigua refredada dels àrtics va fins als mars més calents i és calenta en el procés, el qual fa que és puguin refredar els mars més tropicals, però amb l'escalfament global, si es fonen els pols, la font de refredament que té l'aigua desapareixerà el qual farà que els mars i oceans estiguin molt més calents lo qual és perillós, ja que posarà en perill, a molts d'ecosistemes i contribuirà al fet que moltes migracions (abans més fàcils per les espècies migratòries gràcies a les corrents) siguin molt més dures i per el tant una part del grup que migra no ho pugui resistir i mori. La cinta també serveix com a font d'aliment pel plàncton, ja que, transporta oxigen a la superfície

Però, dintre de les corrents marines, el mar Mediterrani és un cas especial, ja que, és un mar tancat o quasi tancat, aquest es va tancar fa entre 6 milions d'anys i 9 milions d'anys i això va provocar que la majoria del Mediterrani s'evapores, per això va augmentar la salinitat de l'aigua. Més tard, es va obrir fent el que coneixem com Estret de Gibraltar. Si vols més informació, la pots trobar en aquesta notícia del diari "El País"
Comparació dels diferents estats de l'Estret de Gibraltar
En qüestió d'oceans i mars, la diferència entre els tancats i els oberts és que en els mars tancats, les corrents solen ajustar-se a les costes i no tendeixen a seguir vents o moviments planetaris. A diferència dels mars, als oceans, les aigües tendeixen a coincidir amb els vents o moviments planetaris, però de fet està demostrat que alguns vents no és que moguin l'aigua sinó que les diferències de pressió i altres condicions del mar provoquen aquests vents.

Curiositats:

1. En la pel·lícula "Nemo", hi ha un segment on una tortuga anomenada "Crash" que es troba en un lloc on "l'aigua es mou ràpidament", això és una corrent marina que s'utilitza per emigrar en la cerca d'aliments. Si la meva explicació no ha sigut bona o entenedora, aquí teniu un GIF
2. Ja hem parlat de la cinta transportadora d'oxigen dels mars i oceans i les conseqüències que hi hauria pels animals, però no hem parlat de les conseqüències pels éssers humans, ja que, si l'escalfament fongués el gel àrtic, tal com està passant, s'incrementaria l'aigua dolça de les zones boreals. Aquesta aigua, menys densa, probablement ja no s'enfonsaria, el que podria provocar que l'anomenada cinta transportadora de l'Atlàntic -el sistema de corrents que manté càlida Europa- s'interrompés o canviés el seu patró de circulació. Si això passés, la temperatura atmosfèrica mitjana d'Europa cauria en picat, creant això:
No igual, però parescut
I això és el final, si voleu més informació o teniu més curiositat, podeu mirar aquests dos vídeos, el de l'esquerra, un vídeo de la NASA que mostra les corrents del mediterrani i el de la dreta, un vídeo-explicació de la UIB sobre les corrents mediterráneas.
Enllaç( no es pot posar):

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Endemismes del mar Mediterrani

Vell marí