Recursos de la Mar Mediterrània


La Mar Mediterrània és un lloc que conté una varietat molt gran de recursos naturals útils per als éssers humans com el petroli, els diferents tipus de plàncton per a generar energia, la matèria orgànica marina, etc. Però no tot són coses positives ja que degut a la sobreexplotació de alguns recursos, la mar ha començat a patir els seus efectes.





PETROLI:

Image result for petroli mar mediterrani
El petroli és un dels recursos més demandats de la Mar Mediterrània i per això la seva extracció està molt controlada i regulada. També ha causat molts de problemes ja que es bastant contaminant i se han realitzat milers de manifestacions durant els darrers anys per acabar amb la extracció de petroli al Mediterrani.




Advantages:
-Serveix de combustible per els transports (cotxes, motos, trens, vaixells...).
-Es fàcil d'extreure-Es un gran recurs energètic-Produeix electricitat-Es la font d'energia més utilitzada.Inconvenients: -No hi ha reserves suficients -Es consumeix a un ritme vertiginós -Es contaminat -Crea marees negres  (abocament que es produeix a causa d'un accident o pràctica inadequada que contamina el medi ambient, especialment el mar.)


MATÈRIA ORGÀNICA:


A la Mar Mediterrània es poden trobar molts tipus de matèria orgànica dissolta a la mar o escampada per ella, cosa que la fa única en quant a varietat. Amb el pas del temps hem anat instaurant nous mètodes per a aprofitar aquesta matèria orgànica, però també la hem anat deteriorant amb el pas del temps degut a la acció humana sobre aquestes.


La matèria orgànica té diversos usos depenent de quin tipus es tracti; si és matèria sòlida que no està dissolta a la mar, es pot utilitzar com a fertilitzant (que és l'ús més comú), ja que conttribueix a la estabilitat del sòl i fa que el desenvolupament de les plantes sigui millor, combustible/energia en forma de biomassa i fins i tot com a aliment per als humans.



ZOOPLACTON I FITOPLACTON


Des del segle XIX es cultiven i es consumeixen com a aliment humà al Japó. En l'actualitat es pot trobar com a oli de krill ric en àcids omega-3 per exemple. No obstant això té altres aplicacions industrials ja que d'ells s'extreu quitina o quitosán que té múltiples aplicacions industrials, alimentàries i farmacèutiques i fins podrien tenir aplicacions en la restauració de les obres d'art.






















-fitoplancton i zoplancton


-ṕesca es veu afectada per altres medis

-¿cremes?

-ploma del calamar

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

La Dinàmica Marina del Mediterrani: Què són les corrents? Perquè són importants aquestes?

Endemismes del mar Mediterrani

Vell marí